Smažené řízky
Zařazeno v kategorii: Recepty - Maso, pečené, vařené, dušené > Vepřové maso
Autor: Lenka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 13 376×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Smažené řízky ingredience:
4 řízky po 150 g (vepřová kýta nebo kotleta bez kosti; telecí kýta, krůtí nebo kuřecí prsa)
2 vejce
200 g hladké mouky
250 g najemno umleté housky
sůl
1/2 l oleje na smažení
Smažené řízky postup:
Maso omyjeme, osušíme, posolíme a jemně naklepeme na tenké plátky. Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Prsty jemně přitlačíme trojobal k masu. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj řízky tak, aby se do oleje celé ponořily a rychle je z obou stran osmažíme. Jen tak se maso zatáhne, nepustí šťávu a zůstane křehké. Zmírníme teplotu oleje a řízky dosmažíme dozlatova.Po vyjmutí řízků z oleje je necháme okapat na ubrousku a nebo je (napíchnuté na vidličku) na 2 vteřiny ponoříme do vroucí vody a rychle vyjmeme. Řízky se zbaví přebytečného oleje a přitom zůstanou křupavé. Pro zjemnění chutě můžeme do oleje před dosmažením řízků přidat lžíci másla.
Příloha:
Jako přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát, brambory připravené na různý způsob nebo bramborou kaši.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Smažené řízky"
Zkuste také
Reklama