Brokolicový krém s tofu
Suroviny:
- brokolice ( 400 – 500g)
- 1 – 1,5 l vody
- 1 velká cibule
- řepkový nebo slunečnicový olej vhodný pro tepelnou úpravu
- solčanka
- zeleninový bujon bez glutamátu (seženete v DM drogerii)
- hraška na zahušťování
- sojová smetana 125 – 250 ml
- balíček tofu (uzené nebo natural)
Příprava:
Brokolici rozebereme na větší růžičky a důkladně propláchneme. Do konvice si dáme vařit vodu. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na malém množství oleje do zlatava. Poté k ní přidáme brokolici a podlijeme vodou. Přidáme lžičku solčanky a zeleninový bujon. Vaříme 10 – 15 minut. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, zalijeme sojovou smetanou a zahustíme hraškou. Ještě na pár minutek vrátíme na sporák, dobře promícháme a necháme převařit s hraškou. Na závěr do polévky vmícháme na drobné kostičky nakrájené tofu.
Může vás zajímat: Brokolicový krém | tradiční Recept
Tipy a rady:
- Pokud se snažíte o redukci hmotnosti, smetany dejte opravdu jen málo, nebo ji zcela vynechejte.
- Polévka je samozřejmě vhodná i k obědu, ale v tom případě ji doplňte kouskem pečiva.
- Tofu můžete do polévky přidat pokrájené na kostičky, nebo ho rozmixovat spolu s brokolicí. (Uzené je lepší na kostičky, natural zase rozmixované. Možná Vám to bude chutnat právě naopak, ale to už je na vás).
Jana Škramlíková, DiS.
Jana Škramlíková je guru na stravu
Další recepty s brokolicí:
– Brokolice zapečená se šunkou
– Quiche s brokolicí, paprikou a pažitkou