Variace nudlového těsta:
1) Základní nudlové těsto:
350g hrubé mouky, 2 vejce, 50ml vody, sůl, máslo
2) Italské nudlové těsto:
300g hladké mouky, 3 vejce, 80ml vody (nebo 2 lžíce olivového oleje)
3) Červené těstoviny:
Do vajec vmícháme 3 lžíce rajčatového protlaku
4) Bylinkové těstoviny:
Spolu s vejci do těsta zapracujeme 3 lžíce nadrobno nasekaných bylinek, jako je petrželka, pažitka, bazalka, apod.
5) Šafránové těstoviny:
Špetku šafránu namočíme do 2 lžic horké vody, necháme chvíli vyluhovat a pak šafrán i s výluhem přidáme do základního těsta.
Nudlové těsto můžeme obarvit mnoha dalšími způsoby např. šťávou z červené řepy, karotky, světle žlutým kořením zvaným kurkuma. Fantazii se meze nekladou. Místo bílé hrubé mouky lze použít celozrnnou mouku. Po usušení je však skladujeme kratší dobu než těstoviny připravené z bílé mouky.