Jablečný dortík
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Dorty a zákusky
Autor: Martin
před dvanácti roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 31 504×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Jablečný dortík ingredience:
300 g listového těsta; 1/2 vejce; 600 g jablek; 3 lžíce cukru; 2 lžíce rumu; 50 g rozinek; 50 g másla; celá skořice; 5 hřebíčků; 3 plátky kůry z biocitronu; 2 lžičky maizeny; jablečná pěna; 100 ml smetany 30%; 100 g bílého jogurtu; 12 g plátkové želatiny; 300 ml jablečného moštu nebo čerstvé jablečné šťávy; 2 lžíce cukru
Jablečný dortík postup:
1. Listové těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrojíme do tvaru kruhu o průměru cca 25 cm. Jeden necháme v celku a druhý rozkrájíme na osminky. Těsto přendáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme vajíčkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody.2. Dáme do trouby rozpálené na 180 °C a upečeme dozlatova. Pokud začne těsto příliš rychle tmavnout, stáhneme mírně teplotu – ale až ve chvíli kdy těsto dostatečně naběhne, jinak by zůstalo nízké, bez dostatečného lístkování.
3. Jablka na náplň oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cukr, rum a krátce promícháme. Přidáme jablka, koření, kůru, rozinky a společně dusíme, dokud se jablka nerozdusí na hustou kaši. V 70 ml vody rozmícháme maizenu a za stálého míchání vlijeme do jablek a krátce provaříme. Odstavíme a necháme za občasného promíchání vychladnout.
4. Želatinu namočíme do moštu a necháme nabobtnat. Potom společně ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme zchladnout. Přimícháme jogurt, smetanu a cukr. Když se cukr rozpustí, nalijeme směs do šlehačkové láhve, vpustíme do ní 2 šlehačkové bombičky a dáme alespoň na 2 hodiny do chladu.
5. Na plát těsta navrstvíme jablečnou náplň, poklademe pečenými trojúhelníčky a necháme odležet asi 20 minut. Před podáváním opatrně nastříkáme jablečnou pěnu, popřípadě dozdobíme plátky jablek a lístky máty či meduňky.
Poznámka:
Pokud nemáme šlehačkovou láhev, postupujeme následovně: mošt s rozpuštěnou želatinou necháme částečně zchladnout, smícháme s jogurtem a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou smetanu a dáme ztuhnout. Z hotové pěny potom ostrou lžící vykrajujeme noky, kterými doplníme dortík.
Tip: Důležité je vypnutí slupky – svraštělá slupka je známkou špatného skladování a obsah vitaminů u nich už bude více než diskutabilní. Zaschlá stopka značí, že jablko už nebude příliš šťavnaté. Porovnáme-li jablka o stejné velikosti, může být váhový rozdíl citelný na první dojem. Těžší jablka potom zpravidla obsahují více šťávy.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Jablečný dortík"
Zkuste také
Reklama