Vánočka
Zařazeno v kategorii: Recepty - Pečivo > Sladké pečivo
Autor: Lenka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 16 878×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Vánočka ingredience:
500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 3 g soli, 100 g plátků mandlí, 100 g rozinek, 1 PL strouhané citronové kůry, 5 žloutků, 1/2 KL perníkového koření, 1/4 KL muškátového oříšku, 1/2 hrnku teplého mléka, 1 sáček sušeného droždí
Vánočka postup:
Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko.Nebojme se toho, babičky to nedělaly jinak. Teprve před domícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc.
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut.Tahle vánočka je vláčná, žádná nadýchaná pěnovka. Vydrží jedlá i za týden.
Postup pletení vánočky z devíti pramenů najdete třeba zde: http://www.youtube.com/watch?v=ecVZYsIlIj0
Fotografie
Ohodnoťte recept "Vánočka"
Zkuste také
Reklama