Chodský koláč
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: Lenka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 2 komentáře zobrazeno 22 793×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Chodský koláč ingredience:
1/2 kg hladká mouka
12 dkg rozpuštěný tuk
10 dkg moučkový cukr
2 dkg droždí
1/4 l vlažné mléko
2 ks žloutek
1 ks bílek na pomazání
citronová kůra a šťáva
sůl
na mazání: mák, povidla
Chodský koláč postup:
Do hrnečku rozdrobíme droždí, rozetřeme se lžící cukru, trochou mouky a polovinu vlažného mléka. Přikryté ubrouskem necháme vykynout.Do mísy prosijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk, sůl, zbytek cukru, žloutky a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které dohladka propracujeme, posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme dobře nakynout.
Zkynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme jej na 8 dílů. Z každého dílu uděláme bochánek, který dáme na lehce vymaštěný pekáč a tlakem rukama vytvarujeme koláč tak, aby kolem zůstal zvýšený okraj. Ten potřeme bílkem a střed ozdobíme podle vlastní fantazie připravenými nádivkami.
Plech s koláčem dáme do dobře vyhřáté trouby a při 180-210 °C pečeme asi 20 minut.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Chodský koláč"
Zkuste také
Reklama