Aby se však kompoty, ovoce ve vlastní šťávě, sterilovaná zelenina a houby nezačaly kazit, musíme dodržovat základní postup. Když ho zvládneme, nic nestojí v cestě vytvářet ve sklenicích krásné kompozice chutí i barev.
Sterilace krok za krokem
1) Sklenice a víčka (i nová) umyjeme saponátem, opláchneme a vyvaříme. Pak je necháme okapat nebo usušíme v horké troubě. Nikdy je neutíráme. K umytí sklenic lze využít také myčku na nádobí.
2) Sklenice naplníme ovocem, zeleninou nebo houbami, zalijeme nálevem a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme.
3) Na dno zavařovacího hrnce naskládáme sklenice, zalijeme je nejméně do čtvrtiny, nejvýše do poloviny výšky vodou. Použijeme-li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Zkrátíme tak dobu zahřívání na teplotu potřebnou ke sterilaci, čímž se uchová více vitaminů. Hrnec zakryjeme. Vodu rychle uvedeme do varu a sledujeme teplotu a čas, které se u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny liší.
4) Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce. Ta však nesmí přijít na sklenice, protože by praskaly.
5) Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž prověříme, zda víčka těsní. Zjistíme to i poklepem, měla by vydávat dutý zvuk.
6) Sklenice opatříme štítkem s názvem a datem a uložíme v suchu, temnu a chladu.