Dnes je Středa 24.4.2024 a svátek má Jiří | V databázi máme 4 808 receptů


Je vám zima? Dejte si zázvor

Je vám zima? Dejte si zázvor

Je vám zima? Možná už jste zjistili, že jenom teplá bunda to nespraví. Pokud je člověk promrzlý, jak se říká „až na kost“, musí se zahřát také zevnitř. Jak to udělat?

Samozřejmě nám pomohou teplé pokrmy či nápoje, jako je polévka nebo čaj, jejich efekt však není tak účinný, jako u potravin, které mají v těle zahřívající efekt samy o sobě, bez ohledu na to, zda jsou teplé nebo ne. Jednou z takových potravin je zázvor.

Zázvor (Zázvorovník lékařský)

Zázvor je vytrvalá tropická bylina. Dosahuje výšky kolem 1 metru, má dlouhé kopinaté listy a žluté květy s červenými okraji, které se podobají květům orchideje. Používaná část je oddenek, tzv. podzemní stonek (kořen).

Domovem zázvoru je Asie a v čínské a indické medicíně hraje od dávnověku velice významnou roli.

Obsahové látky zázvoru

Zevnějškem nenápadný kořen v sobě skrývá skutečnou pokladnici obsažených látek. Najdeme v něm široké spektrum éterických olejů i ostře chutnající směs pryskyřic, jejíž hlavní složkou je zázvorový olej. Oleje a pryskyřice, dávají zázvoru jemnou a příjemně aromatickou vůni.

Účinky závoru

  • Podporuje trávení
  • Díky svému uklidňujícímu vlivu na žaludek je předepisován při léčbě zánětů žaludku, žaludeční nevolnosti a zvracení, a zároveň při poruchách žlučníku a slinivky břišní.
  • V léčitelství je používán k úpravě menstruačního cyklu, jako ochrana před respiračními i střevními chorobami a k ulehčení potíží při nadýmání a střevních křečích.
  • Podporuje krevní oběh a látkovou výměnu
  • Snižuje nadměrnou zánětlivost
  • Působí jako afrodisiakum
  • Zevně je zázvorová silice předepisována proti revmatismu

Kde a v jaké formě se prodává zázvorový kořen?

Zázvorový kořen dnes zakoupíte běžně ve větším obchodě s potravinami.

Sušený zázvor najdete mezi ostatním kořením, buď samostatně, nebo jako součást kořenících  směsí (většinou indický, čínských…). Sušený zázvorový kořen bývá také často součástí čajových směsí, například: zahřívající směs se zázvorem, pomeranč se zázvorem atd..

Čerstvý zázvor naleznete zpravidla mezi zeleninou a ovocem. Prodává se na váhu, takže si vyberete podle potřeby větší či menší kousek. Při nákupu si kořen důkladně prohlédněte. Čerstvé kořeny zázvoru mají být pevné a hladké a nesmí být napadeny plísní.

Další formou zázvoru je kandovaný zázvorový kořen nebo zázvor naložený v medu, který si můžete připravit i sami doma.

V čínské kuchyni jsou velmi užívané nakládané zázvorové plátky.

Použití zázvoru

  • Asi nejčastěji se zázvor běžně používá do čaje.  Horký čaj se zázvorem, kapkou citronu trochou medu je vhodným nápojem při počínajících známkách nachlazení nebo chřipky.  Pro přípravu čaje můžete použít čerstvou zázvorovou šťávu.

Příprava zázvorové šťávy:

Zázvorový kořen omyjeme,  neloupeme a rovnou na jemném struhadle nastrouháme. Při strouhání pouští kořen šťávu, takže je lepší strouhat ho do hlubší nádoby. Nastrouhaný zázvorový kořen vymačkáme v sevřené dlani. Vymačkanou zázvorovou šťávu přelijeme přes jemné sítko do čisté, uzavíratelné nádoby (nejlépe skleněné) a tu uložíme do chladničky. Před použitím je nutné skleničku od dna promíchat, jelikož na dně se tvoří tužší sedlina.

  • Zázvor je výborným kořením do mnoha pokrmů. Podle toho, kdy se zázvor přidá při vaření do jídla, rozvine svou chuť. Nejsilněji voní, pokud ho přidáme až v závěru vaření. Recept na pokrm se zázvorem naleznete ZDE.
  • Se zázvorem zacházejte opatrně, je velmi aromatický a nesmí se to s ním přehánět. Do čaje vám postačí 2–3 čajové lžičky zázvorové šťávy.
  • Zázvor není vhodný pro těhotné ženy.

Skladování zázvoru

  • Zázvorovou šťávu skladujte v chladničce maximálně týden.
  • Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2–3 týdny a poté se loupe až těsně před použitím.
  • Pokud ho chceme skladovat déle, můžeme ho zmrazit.
  • Kandovaný zázvor se dá skladovat neomezeně.
  • Mletý zázvor se uchovává v tmavých, dobře uzavřených nádobách.

 

Jana Škramlíková, DiS.

Jana Škramlíková je guru na stravu

Ohodnoťte článek "Je vám zima? Dejte si zázvor"

Stav hlasování: 2.5/5 (588 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Je vám zima? Dejte si zázvor ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci