Dnes je Pátek 19.4.2024 a svátek má Rostislav | V databázi máme 4 808 receptů


Jak si zdravě vařit, a zároveň hubnout?

Dospěli jste k názoru, že už to takhle dál nejde a chcete sami se sebou něco dělat? Rozhodli jste se vsadit na zdravý a vyvážený jídelníček s cílem zhubnout? Pak se vám jistě budou hodit naše tipy, jak na to.

Základem jsou kvalitní suroviny

Každý, kdo chce zhubnout, se začne jinak stravovat a do košíku v obchodě začne skládat jiná jídla. Na jejich chuť pravděpodobně nejste zvyklí vy ani další členové vaší domácnosti, takže není výjimkou, že se vaše snaha zezačátku nedočká žádného ocenění. I vy sami si možná budete říkat, do čeho jste se to pustili.
Obrňte se trpělivostí a nevzdávejte to. Časem všemu přijdete na chuť. Na polotovary nebo jídla z fast foodů ale zapomeňte, vyhýbejte se jim obloukem. Dejte přednost kvalitním surovinám, jídlo si v co největší míře připravujte doma.
Tip číslo jedna: Dejte přednost libovému masu
Bůček a krkovici nechte ležet v obchodě, dejte přednost libovému masu jako je hovězí zadní, vepřová kýta nebo panenka, kuřecí, krůtí a králičí maso. Při jeho přípravě si ale dejte pozor na vysušení.
Víte, že kromě masa si můžete dopřát i ryby a mořské plody? Takový losos je skvělý na pánvi i na grilu.
Tip číslo dva: Hlídejte si příjem sacharidů
Kdo chce zhubnout, ten by měl minimalizovat příjem sacharidů. Díky tomu se snáz dostanete do kalorického deficitu a začnete hubnout. Na tomto principu je postavená celá řada diet, mezi nimi třeba i ketodieta. Sacharidy jsou pro naše tělo zdrojem energie, když jich začnete přijímat méně, tělo bude muset sáhnout po jiném zdroji energie, konkrétně do tukových zásob. Vy díky tomu začnete rychleji hubnout, zbavíte se tuku, ale ne svalové hmoty.
Víte, že když snížíte příjem sacharidů, je třeba je v jídelníčku něčím nahradit? Vsaďte na kvalitní bílkoviny.
Vložit obrázek Losos
Tip číslo tři: Zařaďte na jídelníček zeleninu
Čerstvé ovoce a zelenina mají na našem talíři své místo. Syrovou zeleninu si dopřávejte v co největším množství, klidně ji dávejte na talíř ke každému jídlu. Pokud vám syrová zelenina nevyhovuje, dejte si dušenou nebo vařenou.
Víte, že podle pravidla zdravého talíře by zelenina měla tvořit polovinu talíře?
Tip číslo čtyři: Vařte na páře, na smažení zapomeňte
Z hlediska zdravé výživy je ideální přípravou pokrmů příprava na páře, která v potravinách uchová maximum prospěšných vitamínů a minerálů.
Na smažení raději zapomeňte, když si ho ale jednou začas přece jenom budete chtít dopřát, dejte si k němu na talíř poctivou porci zeleniny. Ta totiž obsahuje antioxidanty, které neutralizují volné radikály vzniklé smažením.
Tip číslo pět: Hlídejte si pitný režim
Bez správného pitnému režimu nezhubnete, navíc se pravděpodobně budete potýkat s únavou, bolestí hlavy a obtížným soustředěním. Pitný režim v podobě neslazených vod a čajů je pro hubnutí zásadní, podpoří metabolismus i spalování, navíc dokáže i zasytit.
Tip číslo šest: Jezte menší porce, ale pravidelně
Taky ráno vyrážíte z domu bez snídaně, na svačinu zapomenete a k obědu si dáte to první, co se namane? Ráno si připravte snídani, v práci si dejte svačinku (klidně může jít třeba o proteinový koktejl), v poledne oběd, pak odpolední svačinu a večeři. Žádné jídlo nevynechávejte, jezte ho pomalu a vychutnávejte si ho.

Ohodnoťte článek "Jak si zdravě vařit, a zároveň hubnout?"

Stav hlasování: 1.8/5 (112 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem Komentáře zakázány

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Přidávání komentářů bylo zakázáno.

Vstupte do diskuse k článku Jak si zdravě vařit, a zároveň hubnout? ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci