Dnes je Úterý 23.4.2024 a svátek má Vojtěch | V databázi máme 4 808 receptů


Svíčková na smetaně

Maso na svíčkovou (asi 1 kg), 1 menší celer, 2 mrkve, 4 petržele, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, lžíce tymiánu, 0,5 dl octa, sůl, olej, 250 ml smetany, hladká mouka

Ohodnoťte recept "Svíčková na smetaně"

Stav hlasování: 2.9/5 (230 hlasů celkem)

Komentáře k receptu

K tomuto receptu je celkem 24 komentářů

04.06.2011 v 17:52 zaslal Honza

svíčková

Mám ji naloženou.Na rozpáleném oleji orestuji prošpekované maso,po zatáhnutí,maso vyjmu přidám máslo a při oříškové barvě,přidám cukr na karamelizaci a hned zeleninu.Musí jí být klidně i 2X více na objemu než masa.Přidá se bob.listy a divoké koření Až kořen.zelenina zčervená,podlijeme vývarem a trochu octu,povaříme a
dáme do kastrolu tak,aby maso bylo celé pokryté.Nejlíp nechat v chladu 3dny.Denně udělat kolotoč s masem a potom v tom nálevu pod poklicí péct na 180C do změknutí.Zapoměl jsem na to základní a to je TYMIÁN.Jinak jej můžete dát až při tepelné úpravě ale lépe
hned při blanšírování zeleniny.Po upečení se oddělí maso,vybere koření a zelenina se propasíruje nebo rozmixuje dle každýho chuti.
Potom na zjemění se přidá smetana a provaří.Omáčka musí mít tmavě oranžovou barvu, nic světlého .Já dělám knedlíky hrnkové.

30.04.2011 v 18:03 zaslal Vendula

No to je naprostá hrůza.

Musela bych se hanbou propadnout někomu nabídnout k jídlu toto a nazvat to svíčkovou. Už množství zeleniny mě rozesmálo. Zeleniny musí být 2× tolik než masa. Cibule, celer, mrkev petržel (ne pastiňák)Nakrájenou chvíli povařit s kořením (celý pepř, nové koření, bobkový list a tymiánem nešetřit) a solí, pak do vychladlého vývaru trochu octu a naložit maso aspoň na den. Poté maso prošpikovat voňavým uzeným špekem, nechat na másle zatáhnout, vyndat a orestovat scezenou zeleninu .Přidat maso a zalít lákem. Péci v troubě tak 2,5 hodiny za občasného obracení masa a dolévání zbylého láku. Poté zeleninu propasírovat, pro líné rozmixovat, musí jí být tolik, že se musí ředit šlehačkou, žádná mouka! Toto je svíčková a ne ta hrůza z papiňáku.

22.05.2011 v 13:36 zaslal Josef

Re: No to je naprostá hrůza.

Ano. Toto je správná svíčková. S propasírovanou zeleninou.
Josef.

03.05.2011 v 20:07 zaslal Lucka

Re: .

Chtěla bych se zastat autorky receptu. Svíčková patří mezi celkem obtížná jídla, obzvlášť třeba pro začátečníky a především se vaří na spoustu způsobů. Každý ji má rád jinak. Nevím proč tady každý jen píše jak je to hrůza. Proč místo rejpání raději nevložíte svůj recept na svíčkovou. Třeba by se autorka od vás přiučila. Rejpat umí každý!!!

30.04.2011 v 18:12 zaslal Vendula

Re: No to je naprostá hrůza.

A knedlík?U nás si na kynuté nepotrpíme. Děláme domácí houskové a nic na nich nejde zkazit a jsou velmi jednoduché. Na 4 porce stačí hrnek mléka, jedno vejce, sůl, hrubá mouka a trochu prášku do pečiva. Předem nakrájené 4–5 rohlíků. Vše jen zamícháme v míse, mouky jen tolik, aby bylo těsto konzistence krupicové kaše. Vmícháme rohlíky(můžou být i tvrdé)¨a necháme odpočinout. Rohlíky „vypijou“ mléko a těsto je pěkně husté. Rozdělíme na 2 části a utvoříme šišky obalené v hladlé mouce anebo mokrýma rukama. V osolené vřící vodě vaříme cca 12 minut pak otočíme a zase 12 minut. Vyndáme a rozkrojíme napůl.,vevnitř musí být hotové.. Jsou sice tuhší než kynuté, ale ke svíčkové perfektní. Já vlastně ani jiné nedělám. Jsou hotové za půl hodiny a opravdu se na nich nedá nic pokazit.

09.12.2010 v 00:00 zaslal Standa

Na svíčkovou se maso protkne slaninou a maso by se mělo naložit,potud k svíčkové. Knedlíky,co jsou na fotografii,bych výrobci omlátil o hlavu.Houskové knedlíky vůbec neviděly housku ani vejce a místo pěkně nažloutlých,s houskou vevnitř kulatých knedlíčků jsou na fotografii splácnutý polokolečka.To na net vůbec nepatří a dělá to špatnou vizitku výrobci foto.

09.12.2010 v 00:00 zaslal Standa

Na svíčkovou se maso protkne slaninou a maso by se mělo naložit,potud k svíčkové. Knedlíky,co jsou na fotografii,bych výrobci omlátil o hlavu.Houskové knedlíky vůbec neviděly housku ani vejce a místo pěkně nažloutlých,s houskou vevnitř kulatých knedlíčků jsou na fotografii splácnutý polokolečka.To na net vůbec nepatří a dělá to špatnou vizitku výrobci foto.

11.11.2010 v 00:00 zaslal zdenek

Proboha, celý název toho jídla je přece svíčková pečeně. Jak to někdo může vařit - a v papiňáku?

11.11.2010 v 00:00 zaslal zdenek

Proboha, celý název toho jídla je přece svíčková pečeně. Jak to někdo může vařit - a v papiňáku?

10.10.2010 v 00:00 zaslal milda

To má být svíčková? S tím bych tedy na veřejnost nechodil! I v hospodě musí být lepší!

10.10.2010 v 00:00 zaslal milda

To má být svíčková? S tím bych tedy na veřejnost nechodil! I v hospodě musí být lepší!

01.06.2010 v 00:00 zaslal rena

do čeho se maso má naložit? děkuji

01.06.2010 v 00:00 zaslal rena

do čeho se maso má naložit? děkuji

06.06.2011 v 17:34 zaslal har

Re: 01.06.2010 v 00:00 zaslal rena

Je několik způsobů jak maso na svíčkovou pečeni ve smetanové omáčce naložit.

  1. Na sucho v zelenině a okořeněné(3–5 dnů při max. teplotě 5st.C).
  2. V láku se zeleninou a kořením.
  3. V mořidle se zeleninou a kořením ( zvěřina ).

Ve všech případech je maso prošpikované. Maso se zásadně peče v zelenině a po jejím ztmavnuti se podleje a dusí. Nikdy se nevaří ani v papiňáku.

18.05.2010 v 00:00 zaslal Klausová M.

tak takhle ne to je hospodská omáčka ale kdo si chce opravdu pochutnat tak maso nakládá a zeleninu restuje na másle pěkně dotmava,aby měla omáčka taky nějakou barvu a chutˇ.

18.05.2010 v 00:00 zaslal Klausová M.

tak takhle ne to je hospodská omáčka ale kdo si chce opravdu pochutnat tak maso nakládá a zeleninu restuje na másle pěkně dotmava,aby měla omáčka taky nějakou barvu a chutˇ.

04.05.2010 v 00:00 zaslal ela

maso prošpikuji, dusím v papiňáku,navrch masa dám tmavou kůrku chleba, nemusím zahušťovat moukou, omáčka dostana pěknou barvu. Koření vážu do plátýnka, nemusím lovit v omáčce před mixováním.

04.05.2010 v 00:00 zaslal ela

maso prošpikuji, dusím v papiňáku,navrch masa dám tmavou kůrku chleba, nemusím zahušťovat moukou, omáčka dostana pěknou barvu. Koření vážu do plátýnka, nemusím lovit v omáčce před mixováním.

08.01.2010 v 00:00 zaslal Eva

prošpikování a také aspoň dvoudení naložení svíčkové prospěje, co ji ale určitě ozvláštní je trocha zkaramelizovaného cukru (omáčka zhnědne a zesládne), ocet je třeba dát už do zeleniny, ve které se maso naloží a potom i dusí, ale nakonec smícháme sladkou a zakysanou smetanu a tou omáčku dohladíme...

08.01.2010 v 00:00 zaslal Eva

prošpikování a také aspoň dvoudení naložení svíčkové prospěje, co ji ale určitě ozvláštní je trocha zkaramelizovaného cukru (omáčka zhnědne a zesládne), ocet je třeba dát už do zeleniny, ve které se maso naloží a potom i dusí, ale nakonec smícháme sladkou a zakysanou smetanu a tou omáčku dohladíme...

24.11.2009 v 00:00 zaslal Eva

Recept je vynikající, akorát u nás se peče v troubě, odpadá tím míchání

24.11.2009 v 00:00 zaslal Eva

Recept je vynikající, akorát u nás se peče v troubě, odpadá tím míchání

10.11.2009 v 00:00 zaslal Janos

Svíčkvou je zvykem ještě před vařením prošpikovat.

10.11.2009 v 00:00 zaslal Janos

Svíčkvou je zvykem ještě před vařením prošpikovat.

Přidejte Váš komentář

Vaše jméno:*
E-mail *:
Nadpis:
Komentář:
* Pokud je obrázek nečitelný, nový načtete kliknutím na obrázek.
Pro přihlášené se kontrolní obrázek nezobrazuje. Přihlašte se či se zaregistrujte pokud ještě nemáte účet.
Opište text z obrázku: *

Reklama


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci