Dnes je Pátek 29.3.2024 a svátek má Taťána | V databázi máme 4 808 receptů


Parní trouba je nový trend v kuchyni. Co nabízí?

Parní trouba je nový trend v kuchyni. Co nabízí?

Díky parním troubám se stanete v kuchyni úplnými kouzelníky, protože pokrmy z parní trouby jsou svátkem pro smysly. Během přípravy v páře neleží potraviny ve vodě, takže se nemohou vyluhovat a tím pádem vitamíny, minerální látky a chuť zůstávají zachovány, čímž je zachována i maximální kvalita a chuť pokrmů.

V parních troubách připravíte všechny částí menu – od přílohy přes zeleninu a omáčky, až po maso.

Příprava pokrmů v páře je tou nejzdravější formou přípravy potravin. Pára na suroviny působí velmi šetrně, obklopuje je ze všech stran a tím, že potraviny neleží ve vývaru, dochází k minimálním ztrátám vitamínů, minerálních a chuťových látek.

Vaření v páře


Většina pokrmů se připravuje při 100°C. Snadno tak uvaříte zeleninu, brambory, polévky, luštěniny nebo rýži, aniž by se změnila jejich barva, konzistence nebo chuť. Zejména rýži zde uvaříte tak, že se nebude lepit a její chuť ještě více vynikne.

Parní troubu oceníte také při přípravě pokrmů pro vaše nejmenší – zelenina ještě nikdy nebyla tak chutná.

Ani příprava ryb a masa v hrnci již není nutná. Ryby se při pečení nebo vaření často vysuší nebo se rozpadnou a ani jejich chuť není znamenitá. Pro případ přípravy ryb tedy nabízí parní trouby  ideální řešení – uvařte rybu v páře při teplotě 75–100°C a na talíř budete servírovat šťavnatou rybu nebo filet s prvotřídní chutí a konzistencí.

V parní troubě  snadno připravíte i maso, drůbež nebo zde ohřejete párky. Při přípravě v páře bude maso obzvlášť šťavnaté a bude mít velmi příjemnou chuť konzistenci.

I dietní drůbež, která se při běžné přípravě velmi snadno vysuší, zůstane při vaření v páře šťavnatá. Jediné, co parní trouba neumí, je vypečená kůrčička, To však vyřešíte počátečním orestováním masa na pánvi nebo krátkým grilováním na konci přípravy.

Tak vyzkoušejte, jak velký chuťový rozdíl bude mít maso připravené v páře.

A pokud se rozhodnete pro tlakovou parní troubu, budou výsledky stejně perfektní, ale za mnohem kratší čas.

Že při přípravě menu zašpiníte mnoho hrnců a potřebujete všechny varné zóny na vašem sporáku i pečicí troubu? S parní troubou  to je jiné – celé menu připravíte najednou:

Ve třech úrovních vnitřního prostoru parní trouby  připravíte kompletní menu – např. brambory, rybu a zeleninovou přílohu. Jediným omezením je jednotná teplota páry. Takže vy jen připravíte suroviny a parní trouba se postará o vařící proces, aniž byste museli být trvale ve střehu. A výsledek vaření přitom bude zaručen. A i když budete vařit tři aromaticky různé suroviny, přenos jejich vůní mezi sebou navzájem je vyloučen. Do vnitřního prostoru parní trouby je totiž neustále přiváděna nová pára, takže přenos aromatických látek není možný.

Další předností je, že díky této přípravě budete servírovat jídlo čerstvé a teplé, aniž byste museli některou část dohřívat nebo udržovat teplou.

Před vařením je třeba jen zjistit, kolik času která surovina potřebuje. Například při přípravě menu, které se skládá ze pstruha, špenátu a brambor, budete jednotlivé suroviny do trouby přidávat následovně: brambory, které potřebují 20 minut, poté přidáte rybu, která potřebuje 10 minut a nakonec špenát, který se uvaří za 8 minut. Výsledek? Za 20 minut kompletní menu na stole.

Rozmrazování pomocí parní trouby


Při rozmrazování surovin v parní troubě docílíte oproti běžnému rozmrazování výrazného zkrácení času. Navíc se suroviny rozmrazí šetrně a rovnoměrně. Při 50–60°C šetrně rozmrazíte hluboce zmrazenou zeleninu, maso, ryby, drůbež, ovoce i hotové pokrmy. A i mléčné produkty nebo pečivo bude záhy jako čerstvé.

Mrazení potravin je dnes nejpřirozenějším a také nejjednodušším způsobem, jak je uchovat. Při zamrazování dochází jen k velmi malé ztrátě vitamínů a minerálních látek. Protože při zmrazování nedojde k totálnímu zničení mikroorganismů, je nutné, aby rozmrazené potraviny byly co nejdříve tepelně zpracovány. A protože se obecně doporučuje následná úprava rozmrazených potravin, parní trouba vám bude velkým pomocníkem, neboť potraviny rozmrazíte rychle a šetrně.

Ohřívání v parní troubě


Ohřívané pokrmy v parní troubě vypadají a hlavně chutnají, jako by byly právě čerstvě připravené. Proto je možná přesnějším výrazem regenerace než ohřev. Ohřev pokrmů v páře je kvalitativně nepřekonatelné a tvoří pomyslnou třešničku na dortu v celém procesu vaření. Pro ohřev pokrmů (i více talířů současně) se doporučuje použití teploty 90–100°C. Po cca 5 minutách je pokrm i s talířem rovnoměrně ohřátý a vy si tak můžete jídlo opět vychutnat, jako by bylo úplně čerstvé.

Ohřívat (regenerovat) pokrmy můžete v děrovaných i neděrovaných parních miskách, stejně jako přímo na talíři, na kterém budete pokrmy posléze servírovat. Pokud se rozhodnete pro ohřev na talíři, talíř se ohřeje společně s pokrmem, který tak vydrží déle teplý.

Doporučujeme ohřívat omáčky odděleně, aby nesplynuly s přílohou. Výjimkou jsou pokrmy, kde je toto promíchání žádoucí.

Blanšírování


Blanšírování se stará o zachování optimální kvality ovoce a zeleniny během následného zamražení. Proces blanšírování trvá 1–2 minuty při 100°C. Díky krátkodobému zahřátí se v ovoci a zelenině redukuje obsah enzymů, které v průběhu mražení odbourávají některé chuťové látky a vitamíny.

Proto je blanšírování ideálním prvním krokem před samotným zamražením. Krátké tepelné zpracování v průběhu blanšírování vyřadí z činnosti některé enzymy, čímž je i v mraženém ovoci a zelenině zachována barva, chuť a obsah vitamínů. Před uschováním ovoce a zeleniny do mrazničky jej nezapomeň důkladně zchladit, například ve studené vodě.

A jak na to?
Ovoce nebo zeleninu očistěte, umyjte a větší plody nakrájejte nebo rozčleňte do menších kousků (květák či brokolici na jednotlivé růžičky, kořenovou zeleninu na kousky apod.). Kousky naskládejte do perforované napařovací misky a vsuňte do praní trouby. Při teplotě 100°C nastavte čas blanšírování na 1–2 minuty. Po ukončení napařování ovoce či zeleniny prudce ochlaďte v ledové vodě.

K blanšírování jsou vhodné:

Jablka
Meruňky
Hrušky
Květák
Fazolové lusky
Brokolici
Hrášek
Zelí
Kedlubny
Mrkev
Chřest
Špenát
Broskve
Pórek


A naopak pro blanšírování nejsou vhodné:

Bobulovité ovoce
Bylinky

Sterilizování pomocí parní trouby


Dezinfikujte kojenecké lahvičky pro vaše děti sami. I vaše miminko bude mít z parní trouby užitek.

Hygiena je při péči o miminka a malé děti velmi důležitá. Parní trouba vám pomůže udržet lahvičky a jiné kojenecké potřeby snadno sterilní.

Zavařování s parní troubou


Zavařování v parní troubě Miele je obzvláště komfortní, protože proces nemusíte vytrvale sledovat.

Zavařovat můžete ovoce, zeleninu, maso a uzeniny. Takto upravené potraviny mají dlouhou trvanlivost a současně splňují nejvyšší nároky na chuť. Zavařování neboli sterilování slouží k uchování zásob nejrůznějších potravin, které se nejvíce využívá v době úrody, kdy není možné veškerou úrodu zkonzumovat a také jsou v této fázi ovoce a zelenina plné vitamínů a minerálních látek, které pomocí sterilizace uchováte s minimálními ztrátami. Zavařeniny pak jsou vždy po ruce, ať už pro vlastní rodinu nebo při různých speciálních příležitostech, jako jsou oslavy apod.

Pro perfektní výsledek prosím nezapomeňte, že:

Zavařujte potraviny co nejdříve po zakoupení nebo sklizni. Delší skladování před zavařením snižuje obsah vitamínů a také může dojít ke zkažení těchto potravin. Zavařujte jen bezvadné potraviny. K zavaření používejte jen k tomuto účelu určené nádoby, které před zavařování zkontrolujte, zda jsou v bezchybném stavu.

Ovoce
Naplňte připravené skleničky na kousky nakrájeným ovocem a zalijte po povrch cukrovou vodou – koncentrace cukru závisí na druhu zavařovaného ovoce, jeho zralosti a požadované sladkosti zavařeniny. Koncentrace cukrové vody nemá vliv na trvanlivost zavařeniny.

Zelenina
Zpracujte nakoupenou nebo sklizenou zeleninu co nejdříve a naplňte kousky zavařovací sklenice.

Maso a uzeniny
Upečte nebo uvařte maso standardním způsobem, ale nenechte ho dojít do úplného změknutí. Naplňte směsí zavařovací sklenice. Dávejte pozor, aby okraje sklenic nezůstaly mastné nebo potřísněné šťávou nebo omáčkou. Při zavařování uzenin plňte sklenice jen z poloviny, neboť při procesu zavařování dojde ke zvětšení objemu.

Následuje proces zavařování v parní troubě. Potřebnou dobu naleznete v návodu k parní troubě.

Ohodnoťte článek "Parní trouba je nový trend v kuchyni. Co nabízí?"

Stav hlasování: 2.3/5 (498 hlasů celkem)

Reklama


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci